Читалището в Драгижево чете

Читалището в Драгижево чете

Читалището в Драгижево чете

Няма коментари за Читалището в Драгижево чете

Нека ви разкажа нещо за читалището, което ще стане получател по инициативата „Новият дим на старите книги“ – НЧ „Развитие – 1894“ в село Драгижево, обл. Лясковец. Госпожа Йорданка Димитрова ни писа следното: „Като секретар на читалище съм се убедила, че българският дух и традиции са живи най-вече в малките населени места, а читалищата в тях са онези, които ревниво пазят исконни български ценности. Нашето читалище е създадено през 1894 година. Днес за село Драгижево, то е единственото място за просвета  и култура. За да успеем да съхраним духа и идеите на създателите, за да оцелеем  и се развиваме и за да бъдем на нивото на съвременните изисквания на обществото, реализираме различни инициативи с участието на доброволци от различни възрастови групи. В последните години в нашата дейност активно се включват нашите англоговорящи съграждани. Заедно с тях в читалищния салон празнуваме Великден и Коледа, а те са щастливи когато организират съвместни празници свързани с техния празничен календар. Литературата в библиотеката ни е детска, за учащи се и художествена. Читателите са от всички възрастови групи, преобладават децата. Летните месеци библиотеката е едно от предпочитаните места и за отдих не само от местните жители. Това налага непрекъснато фондът да се обогатява с нова детска и художествена литература. За да привлечем и чуждоезичните ни съграждани  и за да  ги запознаем с творчеството  български автори   търсим възможности за набавяне и на преведена българска литература за деца и възрастни. Такъв тип литература е актуалена и за част читателите в тинейджърска възраст…“ Уж малко село с около 800 жители, а развиват такава активна дейност и са запалени да споделят духа и традициите ни, да развиват любовта на децата и възрастните към книгите!

Ето така ние решихме да подкрепим тяхното дело и да ги направим получатели по инициативата „Новият дом на старите книги“, като им изпратим около 210 книги на български и английски език, както и образователни списания! Те ще получат дарението до няколко дни, за да имат поне малка радост за големия български празник 24-ти май! Именно това е целта на тази инициатива, създадена специално за българските читалища!

Related Posts

Остави коментар

ИДЕЯ В ДЕЙСТВИЕ

Мисията на фондация „Идея в действие“ е да насърчава социалната ангажираност и отговорност на българското общество, като подпомага децата в институциите, учениците, възрастните хора, студентите, младежите и българите в чужбина да намерят своето място под слънцето – да виждат положителната страна на живота, да подаряват усмивки и да живеят в хармония с различните и света около себе си. Ние подкрепяме културата и традициите, но се стремим към приемственост и модерно общуване в развиваща се Европа.

А ти имаш ли?

Back to Top