Ефектът на доминото

Ефектът на доминото

Няма коментари за Ефектът на доминото

Предупредих ли аз, че ще стане така? Казах и с огромна радост ще се повторя и потретя. Идеята с календарите се оказа изключително оригинална и работеща. Основната й цел беше да зарадва хората от домовете за стари хора. Е, няма две мнения, че целта е изпълнена! Стана ясно също така, че има още много хора с големи сърца, които искат да се включат в тази благотворителна инициатива. Затова „От календар – ДАР“ търпи продължение в движение…

Днес говорих отново с дома в Пловдив. Зарадвах ги с положителното развитие на дарителската инициатива и за популяризирането в Нова Българска Телевизия. Споделих, че със сигурност ще съберем достатъчно календари за всяка стая в дома и се надяваме, че хората ще се зарадват.

И сега се прибирам с торба, пълна с календари. Получавам съобщения от различни приятели във facebook, че имат календари за даряване. Очаквам такива дори от чужбина. Обаждат ми се познати и приятели, за да ми кажат, че и те събират календари за идеята. На това се казва работеща идея и на такива хора се казва „хора с големи сърца“!

Фактът, че бройката на събраните календари се увеличава и че има голяма вероятност да съберем повече от необходимите за дома в Пловдив, ме накара по-рано днес да се свържа със службата за домашен патронаж в моя роден град. На телефона беше управителката, на която дори не се наложи да обяснявам подробно идеята. Тя я прие толкова спонтанно и толкова сърдечно, че преди да съм казала, че искам да попитам, дали ще е подходящо да дарим на тази служба допълнителните бройки, тя ме прекъсна с репликата: „Можете да дадете допълнителните календари на нас, за да зарадваме и ние хората, които обслужваме.“ А именно това беше поводът за моето обаждане. Тя ме информира, че службата се грижи за 300 възрастни хора, някои от които се намират в болнични заведения, а други страдат от тежки физически и психически заболявания. Обещах й непременно да я държа в течение за развитието на идеята, за да можем да зарадваме, ако не всички, поне част от тези хора.

И така, идеята в действие преминава в следваща фаза на развитие и продължава напред с нов призив за календари! Нека всички се огледаме, нека потърсим и попитаме близки, познати, колеги и партньори! Може би някъде още има изостанали календари, които можем да дарим и да стоплим сърцата на старите хора с един малък, но голям жест.

Събраните календари за старите хора, за които се грижи службата за домашен патронаж в Пловдив, ще предам през месец март. Управителката на службата сподели по телефона, че никой няма да гледа, дали са минали два месеца от годината. Хората ще се зарадват на жеста! Така че има време за действие за всеки, който желае да се включи.

Задействахме заедно ефекта на доминото. Можем още, нали?

Related Posts

Остави коментар

ИДЕЯ В ДЕЙСТВИЕ

Мисията на фондация „Идея в действие“ е да насърчава социалната ангажираност и отговорност на българското общество, като подпомага децата в институциите, учениците, възрастните хора, студентите, младежите и българите в чужбина да намерят своето място под слънцето – да виждат положителната страна на живота, да подаряват усмивки и да живеят в хармония с различните и света около себе си. Ние подкрепяме културата и традициите, но се стремим към приемственост и модерно общуване в развиваща се Европа.

А ти имаш ли?

Back to Top