Капачко поема по своя път

Капачко поема по своя път

Капачко поема по своя път

15 коментара за Капачко поема по своя път

Мили хора,

Нека ви разкажа за Капачко. Искам да споделя, как всъщност пред очите ни и с ваша помощ израстна една кампания.

Знаете, че кампанията, която нарекохме Зелена Благотворителна Кампания КАПАЧКИ В ДЕЙСТВИЕ, стартира на 11 септември 2013 година. Знаете и че до момента имаме предадени 25 тона пластмасови капачки и сме дарили 25 електроуреда за домове за деца, приюти, центрове за деца от семеен тип и защитени жилища за хора с увреждания в цялата страна. Имаме още няколко да разпределяме дори.

Стартирахме с малко пунктове в няколко града, но след това имахме повече от 180 места в цялата страна – градове и села, където всеки можеше да предава своите пластмасови капачки. Количествата се предаваха само в Пловдив, а после вече имахме възможност да предаваме и в София, и във Варна. Първоначално куриерска компания пое за своя сметка извозването на всички количества от всяка точка на страната до Пловдив. Когато компанията вече не можеше да поема обемите, започнахме да използваме доброволци с лични автомобили, а и ние самите извозвахме до заводите в София и Пловдив. През последната година и половина разчитахме основно на добри хора с личните си автомобили да поемат транспорта. И сте забелязали, че ставаше все по-трудно – пунктовете се препълваха, алармираха, ние търсихме доброволци, но не винаги успявахме. Ценим изключително високо всеки принос към кампанията – на събирачите, пунктовете, доброволците с колите, бусовете и камионите. Това е безценно! Голямо благодаря за всички вас, без които Капачко нямаме да стигне до тук.

Не се отказвахме! Заедно, дружно продължавахме напред. Също като в тангото – правехме две крачки напред и една назад, а понякога две назад и една напред… С времето стана и още по-трудно да намираме места, където да даряваме електроуредите. Домовете за деца се преустройват или закриват. Това спъва процеса на осъществяване на каузата на кампанията.

Споделям всичко това с вас с надеждата да ме разберете защо стигаме до днес. Мислихме си да пренасочим даренията – да създадем годишна стипендия за обучение и развитие на деца с таланти, да насочим даренията към подпомагане на училища в малки населени места, да обучим координатори по области, които да движат кампанията и даренията на местно ниво…  Много идеи се раждаха и обсъждаха в екипа ни. Наистина много! Само защото искахме да продължим кампанията.

Много време ми трябваше да приема, че както и да преустроим кампанията, както и да пренапишем каузата, дори да я доверим на друга фондация или организация, ситуацията с транспорта и логистиката ще остане нерешен и ще тежи.

Така с голямо усилие и тежест в сърцето ми се налага да споделя с вас нашето решение да прекратим кампания КАПАЧКИ В ДЕЙСТВИЕ във вида, в който я движихме до момента.

Ние няма да приемаме повече пластмасови капачки, което означава също, че и пунктовете няма да приемат капачки.

Но понеже съм роден оптимист и с гордост мога да заявя, че сформирах екип, който също вижда положителното във всяка ситуация, мога да заявя: Капачко вече е толкова голям, че успя да възпита и малките, както и големите си приятели в една добра Идея! Показа ни как едни обикновени капачки могат да доведат до нещо необикновено. Да подпомогнат живота на хора, които са в неравностойно положение, да научат малките „Що е то рециклиране?“, да оценяваме малките действия с голямо въздействие…. И това е голям успех за всички нас – събирачите и организаторите! Доброто е заразно и го доказахме в продължение на вече повече от 3 години!

Добрите идеи никога да имат край! Надяваме се ние и Капачко да сме Ви вдъхновили да продължите да събирате и дарявате капачки като с това може да подкрепите Кампания по Ваш избор. Надяваме се да успеем съвсем скоро да Ви предложим подобни Кампании на нашата фейсбук страница, както и на уебсайта ни.

Фондация „Идея в действие“ продължава да мисли нови идеи – такива – типично налудничави, каквито сме и ние, с които да е полезна на нашето общество. Ние ще продължаваме да работим за доброто. Защото това е, което можем и искаме да правим. Вие можете да ни подкрепяте с дарения на нашата банкова сметка. А ние винаги ще бъдем отворени към нови иде ии предложения от ваша страна.

Време е да пуснем детето ни – Капачко и кампанията КАПАЧКИ В ДЕЙСТВИЕ да се развива самостоятелно. То порасна, благодарение и на всички вас и е готов да поеме по свой път. Готов е с вас като ръководители и посланици на Идеята.

Благодаря ви лично! Благодарим ви и като екип. Вие сте истински хора с големи сърца! Поклон пред това, което направихте досега и Доброто, което тепърва ще създавате.

С много обич,

Ива Колева

 

 

Related Posts

15 коментари

 1. kalaydzhiev  - февруари 14, 2017 - 11:22

  Жалко за спирането. Тъкмо успях да събера контакти на домове, за които ми казват имат нужда от ел. уреди.

 2. kalaydzhiev  - февруари 14, 2017 - 11:33

  http://plushenomeche.org/otb/institution/268 Е мястото, от където може да се проверява кой дом има нужа от какво – уредите ще са в подменю Основни нужди….ако това помага, ще се радвам. Или направо се свържете с тях да ви насочат.

 3. Aleks  - февруари 14, 2017 - 11:57

  Може ли адресите на пунктовете, където редовно сте носили капачки?

  Мисля да започна частна инициатива.

  Поздрави!

  • nelly ivanova  - март 9, 2017 - 10:50

   Здравейте Ива,
   Моля, да ми кажете, ако желаете, разбира се кои са тел за връзка с нуждаещи се домове…и пунктовете, с които сте работили Вие.
   Ние също имаме много капачки и бих искала да отидат за нещо полезно.
   088822473 Нели

  • Kameliya  - март 10, 2017 - 15:26

   Здравей, Алекс. Започна ли частна инициатива? Ние също събрахме много капачки и не ми се иска да ги рециклираме. Бяха за кауза! Какво мога да правя с тях? Моля помогнете!

   • Петя Генова  - април 26, 2017 - 12:48

    Ако имате събрани капачки може да ги занесете в гр. София, ул. Осогово 5 магазин Оки Мед (блокът до Mall Sofiq). Събират капачки за дете с ДЦП

   • Капачки  - юли 27, 2017 - 23:59

    Здравейте,
    в Бургас има инициатива с капачки за закупуването на кувьоз за бебетата. Има много информация в интернет. Вече даже е събрана половината сума.

    Поздрави

 4. Зоя  - февруари 14, 2017 - 15:26

  Помогнете!!! Какво да правим със събраните от малките деца капачки. Имаме почти 10 чувала в детска градина №144 „Х. Кр. Андерсен“. Направихме организация в петък да ги занесем в пункта на Цариградско шосе,а сега……

  • Ива  - февруари 21, 2017 - 12:54

   Можете да занесете капачките за рециклиране поне, за съжаление няма да отидат за някаква кауза, но поне ще бъдат рециклирани. Вариант е също и Вие да дарите някъде парите, които ще вземете от събраните капачки – най-вероятно ще са около 10-15 лв за 10 чувала. Можете да ги занесете в Божурище, но имайте предвид, че е доста далеч и е по ужасен път, тоест, ако идеята е да се направи за паричките, а не за рециклирането, амортизацията и горивото ще Ви излязат по-скъпи ;).

  • Петя Генова  - април 26, 2017 - 12:48

   Ако имате събрани капачки може да ги занесете в гр. София, ул. Осогово 5 магазин Оки Мед (блокът до Mall Sofiq). Събират капачки за дете с ДЦП

 5. Деси  - май 26, 2017 - 16:02

  Здравейте. Имаме 2-3 туби от мин.вода със събрани капачки от ученици. Искам да ги занеса в този магазин. Дайте повече инфо-работно време и телефон за контакти. Благодаря.

  • Симона  - юни 26, 2017 - 15:34

   И аз искам /ако е възможно/ повече информация за магазин Оки Мед. Важи ли все още и могат ли да се занесат там събраните капачки ?!? Благодаря

 6. Илина  - юни 27, 2017 - 16:36

  Здравейте ,
  От скоро започнах да събирам капачки .
  Надявам се да не съм много закъсняла и все още има време да се събират .
  Много добра кауза и много се радвам ако мога да събера дори и малко капачки .
  Успех на всички които подкрепят добрата кауза .

 7. Биляна Божидарова  - октомври 5, 2017 - 17:21

  Здравейте! от гр. Монтана съм и имам доста събрани капачки. Искам да попитам има ли възможност да ги изпратя с Еконт за моя сметка? Ако – да, насочете ме моля!

 8. Вики  - октомври 28, 2017 - 00:00

  Това означава ли , че повече няма да има такава кампания?

Остави коментар

ИДЕЯ В ДЕЙСТВИЕ

Мисията на фондация „Идея в действие“ е да насърчава социалната ангажираност и отговорност на българското общество, като подпомага децата в институциите, учениците, възрастните хора, студентите, младежите и българите в чужбина да намерят своето място под слънцето – да виждат положителната страна на живота, да подаряват усмивки и да живеят в хармония с различните и света около себе си. Ние подкрепяме културата и традициите, но се стремим към приемственост и модерно общуване в развиваща се Европа.

А ти имаш ли?

Back to Top