Марвин и ставите

Марвин и ставите

Марвин и ставите

Няма коментари за Марвин и ставите

Пак съм аз! Още съм малко замаян, но не мога да си сдържа радостта…

Та днес имах специална разходка… Ходих до Централна ветеринарна клиника. Интересното не е,че се намира до Зоологическата градина в София… до там не стигнах, но имах час за рентген. Не се тревожете, нищо обезспокояващо няма! Това си е напълно рутинна процедура за всички кученца, а особено важно за кучетата – водачи. Защо ли?

За кучетата – водачи е изключително важно да имат здрави стави. Те са толкова важни, колкото и доброто им възпитание и обучение. Обикновено кученцата в обучение за кучета – водачи, които отпадат от програмата, са тези, които имат дисплазия. Сложна дума… особено за кучета, да ви кажа. Чувах я в последно време, докато моите момичета си говориха с Марти (Мартина Маринова – главен инструктор във фондация „Очи на четири лапи“) и знаех, че е нещо, което може да е повод за притеснение както за приемните семейства, така и за фондацията. Поразрових се малко из Интернет и разбрах, че дисплазията на тазобедрената става всъщност е заболяване, което се характеризира с различна степен на отпуснатост на тазобедрената става, частична дислокация на същата и тежки артрозни изменения. А бе, стана ми ясно, че не е хубаво нещо това! Затова и бях толкова любопитен да разбера как стоят нещата при мен самия. Нямах симптоми (бърза умора, отпуснатост на ставата, често накуцване, нежелание за движение, сутрешна скованост), но друго си е да ти каже ветеринарен лекар, че няма от какво да се притесняваш.

Днес имах час за рентген в Централна ветеринарна клиника, където всичките ми роднини от фондацията си правят тези снимки. Като отидохме с Ива ме приеха много радушно, докторите ми се зарадваха, дадоха ми нещо, от което ми се доспа и после така и не съм разбрал кога са ме снимали. Но когато се събудих и видях Ива да си говори с доктор Златинов и очите й светеха от щастие, а усмивката й беше по-голяма от всякога, разбрах, че всичко ми е супер. Чух я и после да се обажда на Зори, а после и на Марти и да казва, че „Ставите на Марвин са чудесни!“. Ох, че съм щастлив! Сега вече нищо не ми пречи да стана и чудесно куче – водач!

Още ми е сънливо, така че спирам с обясненията и ще дремна още малко… А и като спя, не се сещам, че не съм закусвал… (снимката се прави на гладно и жадно по обясними причини). Но и тази жертва си заслужава, хора!

Хайде, сега ви оставям, но скоро пак ще ви разкажа нещо интересно!

Ваш Марвин

Related Posts

Остави коментар

ИДЕЯ В ДЕЙСТВИЕ

Мисията на фондация „Идея в действие“ е да насърчава социалната ангажираност и отговорност на българското общество, като подпомага децата в институциите, учениците, възрастните хора, студентите, младежите и българите в чужбина да намерят своето място под слънцето – да виждат положителната страна на живота, да подаряват усмивки и да живеят в хармония с различните и света около себе си. Ние подкрепяме културата и традициите, но се стремим към приемственост и модерно общуване в развиваща се Европа.

А ти имаш ли?

Back to Top