Настанителен план за книги

Настанителен план за книги

Настанителен план за книги

Няма коментари за Настанителен план за книги

Наближава моментът, в който новото дарение от книги и списания ще потегли към „новия си дом“ с настанителна заповед!

Планът вече е изготвен!

След обявяването на инициативата в групата на българските читалища в социалната мрежа facebook.com наблюдавам истинско оживление и не мога да се сдържа да не споделя…

Както си му е редът, формално и неформално към мен се обърнаха около 15 читалища от цялата страна с желание да получат книги. Тяхната нужда не е породена само от недостига на средства, но основно поради невъзможността им да предоставят на читателите си от всички възрастови групи адекватна „услуга“ – да четат!

Колко жалко е, когато си читалище, а не можеш да извършваш по нормален начин това, за което си създадено!

Тук е мястото на „Новият дом на старите книги“, нали? Тук се включвам аз заедно с всички дарители, за да помогнем.

Искам накратко да представя читалището, което ще получи дарението от книги и списания за 1-ви ноември – Деня на българските будители. Това е НЧ“Пробуда1963″ – с. Константиново обл. Бургас общ. Камено. Признавам си, че не съм била там, но с удоволствие бих го посетила, особено след като прочетох тези няколко реда от писмото, което получих:

Селото ни се намира на 12 км. от гр. Бургас. Едно китно селце без училище, без детска градина. Имаме около 40 деца, които ходят на училище в Бургас, а на детска градина в с. Тръстиково, общ. Камено. Въпреки трудностите ние и нашето читалище работим с голямо удоволствие с децата, те нямат вина, че нашите управници са ги лишили от училище и детска градина. Всяка година ние правим маратон на четенето, като големите четат на по-малките, отпразнуваме Деня на детето, лятото имаме кръжок, който се нарича „Нашите сръчковци“. И точно през лятото ние сме в затруднение с детската българска  литература. Даваме на деца по една книжка на друго – втора и така да не бъде никой ощетен и разочарован от нашето читалище. Налага се да вадим от интернет определени разкази и стихотворения. Също така и възрастните читатели не са малко, по същия начин работим и с тях. Кандидатствахме по проекта за книги, но не бяхме одобрени. От общината ни отпускат по 250лв. за книги. Колко книги са това? За кой да гледаш по напред – за деца или за възрастни.

Пиша това писмо с голяма болка, защото като нямаш възможност да предоставиш на читателите това, което искат, е много жалко. Жалко за една българска институция, която нашите държавници остават винаги на последен план. Крайно време е да разберат, че читалищата имат нужда от голяма подкрепа.“
Опитвам се да гледам на тези редове без да влагам емоция, но не успявам! Но не само българското ми самосъзнание не ми позволява да подмина подобна изповед, но и огромното ми желание да усетя радостта и да си представя усмивките на лицата на тези деца и порастнали читатели в с. Константиново!

Хайде заедно да ги зарадваме! Да им съберем книги – от детска и юношеска литература до българска и световна класика, за да имат възможност да видят света по различен начин – през погледа на книгата!

Събирам книгите и/ списанията за това читалище до 23. октомври и всеки, който желае да бъде част от тази инициатива, може да ми пише на ivakolevabg@gmail.com

Адрес, на който всеки работен ден от 9 – 18 часа можете да занесете даренията или да ги изпратите, е: гр. София, Студентски град, ул. „Йордан Йосифов“ 4, Бизнес център МАНИЯ, ет. 2, Рекламен отдел

Related Posts

Остави коментар

ИДЕЯ В ДЕЙСТВИЕ

Мисията на фондация „Идея в действие“ е да насърчава социалната ангажираност и отговорност на българското общество, като подпомага децата в институциите, учениците, възрастните хора, студентите, младежите и българите в чужбина да намерят своето място под слънцето – да виждат положителната страна на живота, да подаряват усмивки и да живеят в хармония с различните и света около себе си. Ние подкрепяме културата и традициите, но се стремим към приемственост и модерно общуване в развиваща се Европа.

А ти имаш ли?

Back to Top