Новите стари книги

Новите стари книги

Новите стари книги

Няма коментари за Новите стари книги

Време е да разкажа, как се развива инициативата „Новият дом на старите книги“, мисля аз!

След успешните дарения в читалищата в село Баница, град Лъки и гр. Криводол и особено след репортажите и гостуванията ми на живо по СКАТ, представянето на „Новият дом на старите книги“ в централните новинарски емисии на bTV, а след това и гостуването ми в Нощен ХОРИЗОНТ по БНР получих толкова много обаждания и писма – във facebook и на електронната си поща.

Вече имам много нови допълнения от книги, които очакват да бъдат настанени в новите си домове.

В последните месеци популярността на благотворителните инициативи „Идея в действие“ доста се увеличи и това само може да ни радва, защото означава, че все повече хора с големи сърца решават да отделят от нещо свое, за да зарадват деца, младежи, възрастни хора или просто хора в неравностойно социално положение. Докато „От сърце – до сърце“ – За буквите постоянно разширява обхвата на получателите си, не липсват и дарителите на книги.

Получих дарения от Пловдив, Русе, Асеновград и София, а това е само началото. Жанровата разнообразие е много голямо – от класика през училищна литература, любовни и криминални романи, та чак до детски книжки с приказки и песнички.

От семейството на Борис Александров получих цели 5 кашони с руска класическа литература на руски език. Това е направо съкровище, за което мисля, че съм намерила специален нов дом, където да бъде ценено и пазено подобаващо и скоро ще разкажа за това! Мария Петкова от Пловдив пък дари разнообразие от издания на класически романи и друга преводна литература. Чак от Русе в София пристигнаха първите 3 кашони с книги на различна тематика, дарени от Руслана и Калоян Хубенови. Пристигна и колет с книги от Галина Ганева от Асеновград, които ще взема от пощата в понеделник.

Всички кандидат – новодомци имат специалната задача да помогнат на желаещите да четат, да получат тази възможност. При един мой разговор с директорката на училището в село Лопян, община Етрополе тя сподели, че за училищната библиотека книги са закупувани последно преди 3 години, а библиотеката на читалището в селото не помни, кога за последно е получило нови книги. При срещата си с Петя Маринова от читалището в село Баница по време на традиционния празник на баницата тази година тя ми разказа за няколко читалища в малки села, които са застрашени от закриване поради невъзможност да набавят необходимия фонд. „А читатели има“ , ми каза тя. Разказа ми и за една читалищна библиотека, която се помещава в преустроена автобусна спирка…

Ето, на такива места и за такива читатели е създадена инициативата „Новият дом на старите книги“! В днешните времена, когато, за съжаление, бюджетите на общините не са достатъчни за финансиране на редовно закупуване на нови книги и списания за читалищните библиотеки „Идея в действие“ със своите постоянно увеличаващи се дарители иска да бъде насреща и да помогне! Защото книгите са, за да бъдат четени, нали?

Related Posts

Остави коментар

ИДЕЯ В ДЕЙСТВИЕ

Мисията на фондация „Идея в действие“ е да насърчава социалната ангажираност и отговорност на българското общество, като подпомага децата в институциите, учениците, възрастните хора, студентите, младежите и българите в чужбина да намерят своето място под слънцето – да виждат положителната страна на живота, да подаряват усмивки и да живеят в хармония с различните и света около себе си. Ние подкрепяме културата и традициите, но се стремим към приемственост и модерно общуване в развиваща се Европа.

А ти имаш ли?

Back to Top