Събуди будителя в себе си!

Събуди будителя в себе си!

Събуди будителя в себе си!

Няма коментари за Събуди будителя в себе си!

Денят на българските будители е истински общобългарски празник. Той не е като повечето празнични дни, в които се събираме около масата; намираме повод да починем от работата; или го използваме като още един свободен ден от седмицата… Денят на българските будители е специален момент, който остава в съзнанието ни, за да си спомним за едно велико дело на хора, оставили светла следа с живота си. Целта на този празник е да възпее делото на просветителите, книжовниците и будителите на българския дух и стремеж към знание.

Това желание ме води от самото начало – да се запази духът на българите, като подкрепям читалищата в малки населени места и села в страната с една инициатива, която скроих специално за тях – „Новият дом на старите книги”. Усещам търсенето, усещам желанието на жителите и на библиотекарите в читалищата за нещо ново, с което да задържат вниманието на децата и младежите към съкровищата на книгите.

Поредното дарение от 200 тома книги и списания с различна тематика и насочена към разнообразни читатели, потегли с куриер на ЕВРОПЪТ 2000 за новия си дом в НЧ „Пробуда 1963” – село Константиново, обл. Бургас, общ. Камено. Това не е кой знае колко голямо количество, но тези нови попълнения към библиотечния фонд са очаквани с огромно нетърпение и ще зарадват децата, учениците и възрастните хора в село Константиново, които търсят постоянно досег с книгите. За съжаление, читалището няма бюджет за закупуване на нови книги, а читатели постоянно има и то жадни за нови знания и приключения в света на книгата. И точно тук се намесва специалната инициатива на ИДЕЯ В ДЕЙСТВИЕ – „Новият дом на старите книги”, която събира книги и списания, за да бъдат дарени в читалища и по този начин – четени и препрочитани. Тук е моето място да радвам тези именно хора, като им предоставям дарения от книги, дарени от сърце от различни хора в цяла България.

Много често си мисля за делото на онези народни будители във времената преди Възраждането и за тяхната идея да запазят духа и да възродят знанието и културата ни. И в днешно време имаме нужда да събудим будителя в себе си! Защо книгите да спят и събират прах по рафтовете, ако някъде има хора, които отчаяно имат нужда от тях, но определено нямат възможност да си закупят. Понятието „народен будител” се трансформира с времето, но смисълът остава. За мен то е непреходно и ако се вгледаме в себе си, неминуемо ще видим заспалия в нас народен будител…

А какво щастие доставя само да виждаш очите на децата, които с любопитство разгръщат страниците на нова книга, да чуваш, как работи въображението им и да знаеш, че си участвал в този процес! Понякога едно велико дело започва с малко обикновено действие, нали? Също както обикновените идеи с необикновено действие, част от които е „Новият дом на старите книги”.

Честит празник на народните будители – на тези от историята, но определено и на днешните!

Related Posts

Остави коментар

ИДЕЯ В ДЕЙСТВИЕ

Мисията на фондация „Идея в действие“ е да насърчава социалната ангажираност и отговорност на българското общество, като подпомага децата в институциите, учениците, възрастните хора, студентите, младежите и българите в чужбина да намерят своето място под слънцето – да виждат положителната страна на живота, да подаряват усмивки и да живеят в хармония с различните и света около себе си. Ние подкрепяме културата и традициите, но се стремим към приемственост и модерно общуване в развиваща се Европа.

А ти имаш ли?

Back to Top