ТАНАБАТА – японският празник на сбъднатите желания

ТАНАБАТА – японският празник на сбъднатите желания

ТАНАБАТА – японският празник на сбъднатите желания

Няма коментари за ТАНАБАТА – японският празник на сбъднатите желания

На седмия ден от седмия месец, миналата неделя фондация ИДЕЯ В ДЕЙСТВИЕ съвместно с фондация ЕВРОРАЗВИТИЕ 2007 организира японски празник ТАНАБАТА за радост не само на децата, но и на големите.

Искам да споделя нещо, което ми писа Деница Бисерова – една прекрасна млада дама, която присъства на „Празника на сбъднатите желания – ТАНАБАТА“: „‘Имам само едно желание..” – глупости! Колко често ‘дъвчем’ тази залъгалка, току-виж Чудото оцени скромността ни. Сякаш, че чудесата са слепи, че даже и глухи, да не забележат колко претъпкана е файловата библиотека на мечтите ни и колко пъти за една минута мисълта ни повтаря думичката ‘Искам!’. Искам чадъра на Мери Попинз, искам да преплавам Карибско море, да срещна Немо в някой от кораловите рифове край Маракайбо, да пия ром на пристанището в Тортуга и да танцувам салса в сърцето на Хавана..

Исках, исках и исках…толкова много неща, и то само докато се прибирах към къщи.

И когато изплувах над желанията си, за да си поема въздух, разбрах, че денят ми днес беше едно сбъднато желание! Кое от всички обаче? Та те се оказаха толкова много! Днес в мрежата ми се улови нещо вълшебно. Да, почти като златна рибка, но без лимит в желанията. Google map и едно добро, от най-големите, които съм срещала, ме отведоха в задния двор на къщата на „Алиса”, където в неделния следобед нямаше само деца, както обикновено, или поне тези деца не изглеждаха както обикновено. Някои от тях бяха пораснали с по метър. Носиха кимона, правиха оригами и всякакви оригинамии и.. там, в средата, беше златният бамбук. Закачиш ли желанията си на него – те ще се сбъднат. Колко лесно, нали? Бамбуково дръвче обсипано с цветни листчета, но по-важното – с толкова вяра и надежда.Бамбук - дървото ни за желания

‘Саса но ха сара сара’ ( бамбукови листа шумят),
‘сора кара митеру’ (гледат ме от високото небе)
моите желания..

В опитите си да изпея песничката на японски усетих как Танабата – този празник на сбъднатите желания, слънчевата Япония, Ива Колева – нейните доброта и усмивката , които безкрайно обичам, милата Азу, красивата и грижовна малка Еми и всички щастливи хора, които избраха да споделят празника и да сбъднат желанията си – изпълниха деня ми с радост.
Благодаря им от сърце и дано желанията им се сбъднат, както едно от моите, които окачих на вълшебния бамбук се сбъдна.. само преди няколко минути. “

Надяваме се, че сме доставили много радост на всеки присъстващ! Радваме се, че можахме да споделим и сбъднем желанията си заедно! Това е ТАНАБАТА!

Related Posts

Остави коментар

ИДЕЯ В ДЕЙСТВИЕ

Мисията на фондация „Идея в действие“ е да насърчава социалната ангажираност и отговорност на българското общество, като подпомага децата в институциите, учениците, възрастните хора, студентите, младежите и българите в чужбина да намерят своето място под слънцето – да виждат положителната страна на живота, да подаряват усмивки и да живеят в хармония с различните и света около себе си. Ние подкрепяме културата и традициите, но се стремим към приемственост и модерно общуване в развиваща се Европа.

А ти имаш ли?

Back to Top