За читалището в село Михалци

За читалището в село Михалци

За читалището в село Михалци

Няма коментари за За читалището в село Михалци

Читалище „Съединение-Михалци-1870“ в село Михалци е новият получател по инициативата „Новият дом на старите книги“ и ние много се радваме за това. Село Михалци се намира в община Павликени, обл. Велико Търново и има гордо население от около 1000 жители от всички възрасти.

Госпожа Лилия Дончева се свърза с нас и ни разказа за историята и съвремието на читалището и на хората, които често намират път и занимание в сбирките, самодейността или в библиотеката.

През далечната 1870 г. е основано читалище „Съединение“ в село Михалци, като изключително голяма заслуга за това има Отец Матей Преображенски (Миткалото). Когато в селото (1873 г.) дошъл Тодор Лефтеров, станал учител под влияние на Миткалото, той бил избран и за председател на читалището. Под негово ръководство то бързо заживяло пълнокръвно. Със събраните парични средства по разни случаи и от дарения то било абонирано за почти всички тогавашни вестници и списания. Лефтеров си поставил за цел да подреди една хубава читалня, която да отговаря на неговия изтънчен европейски вкус. И понеже читалището нямало пари, той се обърнал към всички михалчени да го подпомогнат, за да уреди читалнята. Много от селяните и селянките се отзовали при младия и енергичен председател и само за няколко дни скромната читалищна стая заприличала на разкошен салон, където с повод и без повод се срещали жителите на Михалци.

Днес читателите в библиотеката са предимно ученици, които търсят книги, свързани с училищната им програма. Или пък пенсионери, които от своя страна търсят книги, с които да се разнообразяват в еднообразното си ежедневие.

Ние се стараем да запазим българския дух и традиции, като организираме чествания на празници по най-различни поводи. Опитваме се да заинтригуваме децата от селото, за да вземат участие в тържествата, които честваме.

Ето това е читалище „Съединение-Михалци-1870“ в село Михалци, което ще настани дарените около 200 книги на различна тематика и ще предложи ново разнообразие за своите читатели!

Related Posts

Остави коментар

ИДЕЯ В ДЕЙСТВИЕ

Мисията на фондация „Идея в действие“ е да насърчава социалната ангажираност и отговорност на българското общество, като подпомага децата в институциите, учениците, възрастните хора, студентите, младежите и българите в чужбина да намерят своето място под слънцето – да виждат положителната страна на живота, да подаряват усмивки и да живеят в хармония с различните и света около себе си. Ние подкрепяме културата и традициите, но се стремим към приемственост и модерно общуване в развиваща се Европа.

А ти имаш ли?

Back to Top