Благодарение на хората с големи сърца

Благодарение на хората с големи сърца

Няма коментари за Благодарение на хората с големи сърца

„Хубавите неща стават спонтанно“ – казват хората. Казват също, че и за „всяко нещо трябват хора“. Има и друга поговорка, че „сама птичка пролет не прави“. Ето така с подкрепата на над 15 човека – роднини, близки, приятели, познати и колеги, идеята „От сърце – до сърце“ за набиране на дарения за децата, лишени от родителски грижи в дом „Щурче“ в гр. Средец се превърна в „една идея в действие“.

Постоянно ми пишехте или ми се обаждахте, за да ми кажете какво сте купили или отделили за идеята. Обсъждахме какво би било по-добре да се закупи, от какво биха имали нужда децата, какво биха могли да ползват и с какво да ги зарадваме. Имаше желаещи да покрият или да се включат в разходите по куриерската услуга. После обаче се свързах с фирма ЕВРОПЪТ и представих съвсем накратко идеята си. Попитах дали не биха могли да ни подкрепят, като изпратят даренията до гр. Средец безплатно. Почти веднага получих обаждане от тях, че с удоволствие ще подкрепят идеята, като поемат разноските по изпращането. Дори се зарадваха, че могат да участват в едно благородно начинание. Както казах веднага и по телефона, това означаваше повече дарения, защото парите, отделени от желаещите да покрият сумата по изпращането, можеха сега да бъдат вложени в разни неща за децата. Така и стана!

В София определих един преди обед на 19.12., събота за събиране на даренията. Тук е мястото да благодаря и на секретарката на стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Тя направи възможно ползване безвъзмездно на зала в сградата на факултета. Заедно със събраните тогава дарения, както и останалите, които събрах до 26.12. от София опаковахме 2 кашона. Единият беше пълен с играчки, книжки за оцветяване, игри, пособия за рисуване и моделиране, мотиви за оцветяване и други неща за игра, а вторият съдържаше запазени или пък нови дрешки, шалчета, шапки, ръкавички, чорапки…

В Пловдив се събраха още дрешки, шалчета, шапки, чорапки, играчки, бельо и шампоани за децата. Всичко беше грижливо подредено в един голям кашон. Всички кашони бяха предоставени в централните офиси на ЕВРОПЪТ в София и в Пловдив на 27.12. и още на 28.12. – преди Нова година бяха доставени до дома. Още веднъж благодаря за прекрасното отношение и готовност да си сътрудничим, както на ЕВРОПЪТ, така и на тези, които ме подкрепиха в логистичната организация.

Аз съм емоционален човек и може би именно поради тази причина очаквах директорката на дом „Щурче“ – г-жа Колелиева или някой друг служител да ми се обади, а защо не и да ми пише. Искаше ми да знам как е преминало всичко – някой да ми разкаже това, което не съм могла да видя с очите си и да преживея. Исках да мога да напиша всяка емоция, която са споделили с мен, породена от нашите общи усилия да донесем радост. Писах на г-жа Арабаджиева, която отговаря за връзките с обществеността на дом „Щурче“. От нея научих, че даренията са пристигнали навреме и са разпределени между децата от различните групички, както и че те много са се зарадвали – започнали веднага да рисуват и да си играят с подаръците. „Лицата им светнаха.“, каза г-жа Арабаджиева.

Днес получих и свидетелството за дарение. Отворих го нетърпеливо. Честно казано, стъписах се в първия момент, понеже веднага открих няколко неприятни несъответствия:

1. „От сърце – до сърце“ не е фондация, както е записано. Както устно, така и писмено съм уточнявала многократно, че даренията са от група роднини, приятели, познати и колеги.

2. Даренията не бяха само употребявани дрехи и играчки. Имаше доста нови (особено шапки, шалове, ръкавици, чорапи).

3. В свидетелството не са записани книжките и пособията за рисуване, както и единичните мотиви за оцветяване.

Към придружителното писмо в пратката от София аз приложих и подробни описи на кашоните от двата града.

Сигурно не е кой знае какво, но искам аз да съм чиста пред хората, които ми гласуваха доверие. Благодаря на всички, които купиха различни игри, играчки, моливи, моделини, флумастери, книжки за оцветяване и четене, шалчета, шапки, ръкавички, чорапи, бельо… Благодаря и за даренията от запазени и грижливо поддържани детски дрешки и играчки. Може би е нетипично частно лице (или група от частни лица) да даряват на институция. Помня, че при първоначалния ми разговор с директорката на дома тя ми беше казала, че организациите, фондациите и партиите се сещали за децата в дома само по празниците и преди избори. Но аз ясно обясних, че аз и хората, които ме подкрепят и с които ще осъществим тази идея, не сме партия, организация или фондация.

„От сърце – до сърце“ е една идея в действие, осъществена от хора с големи сърца. В свидетелството е записано, че сме фондация, но идеята е нещо много повече, нали? Важното е, че заедно успяхме да дадем воля на чувствата си и да зарадваме децата от един детски дом.

Пожелавам си за новата година хората с големи сърца да стават все повече. Пожелавам си да се увеличават и идеите в действие!

Благодаря на всички заедно и на всеки по отделно!

Обичам това чувство на широта!

Related Posts

Остави коментар

ИДЕЯ В ДЕЙСТВИЕ

Мисията на фондация „Идея в действие“ е да насърчава социалната ангажираност и отговорност на българското общество, като подпомага децата в институциите, учениците, възрастните хора, студентите, младежите и българите в чужбина да намерят своето място под слънцето – да виждат положителната страна на живота, да подаряват усмивки и да живеят в хармония с различните и света около себе си. Ние подкрепяме културата и традициите, но се стремим към приемственост и модерно общуване в развиваща се Европа.

А ти имаш ли?

Back to Top