25 необичайни и креативни проекти за стълби

2
31845
25 креативни и необичайни проекти за стълби
Ако решите да си строите къща и тя ще има повече от един етаж, определено ще имате нужда от стълби. Какво си представяте, когато чуете думата „стълби“? Нека да позная – вероятно вие си представяте най-обикновена стълба, каквато сте рисували, когато сте били на 5 години? Но кой е казал, че задължително трябва да бъде такава?
Сега ще  ви представя 25 необичайни и креативни проекти за стълби, може би някоя от тях би била ваша за новата къща?

1. Под стълбите

25 необичайни и креативни проекти за стълби

Пространството под стълбите винаги ще го има, но защо да не го използваме, за да прибираме и складираме там важни неща, които не са още за избата (Дизайн на Deriba Furniture)

2. Елегантни стълби за качване и слизане

25 необичайни и креативни проекти за стълби

25 необичайни и креативни проекти за стълби

25 необичайни и креативни проекти за стълби

Това стълбище е проектирано да проследява пътя из цялата къща с прости графични первазни линии.  Изключително нежно и само по себе си екстравагантно.  (Дизайн на Atmos Studio)

3. Стълби

25 необичайни и креативни проекти за стълби

25 необичайни и креативни проекти за стълби

Тези стълби са проектирани за частна резиденция в Стокхолм, Швейцария през 2006 г. от TAF arkitektkontor

4. Flat F.M

25 необичайни и креативни проекти за стълби

25 необичайни и креативни проекти за стълби

Този проект е за хол, като стълбите водят към личното пространство на собственика под покрива. (Дизайн на ecole)

5. Стълбите от дърво

25 необичайни и креативни проекти за стълби

Красиви метални дървета, като первази. (Дизай на Architetture del Ferro)

6. Спираловидните стълби

25 необичайни и креативни проекти за стълби

Много забавни спираловидни стълби проектирани със пързалка за деца.

7. Къща със стълби като дъга

25 необичайни и креативни проекти за стълби

Къщата със стълби от дъга е магичен оазис за работно място и шумни събирания. Когато се изкачваш или слизаш по тези стълби, ти навлизаш в една паралелна вселена на веселба и забава, която е далеч от скучния и прозаичен свят. (Дизайн на Ab Rogers)

8. Ементал стълби

25 необичайни и креативни проекти за стълби

25 необичайни и креативни проекти за стълби

Ементал стълбите са проектирани за младо и креативно семейство с две деца. Те тъкмо започвали ремонт на апаратамента си и искали стълби с чувство за хумор, но едновременно с това, такива, които да пасват на обзавеждането им. (Дизайн на Biljana Jovanović)

9. Кръвоносни съдове стълби

25 необичайни и креативни проекти за стълби

25 необичайни и креативни проекти за стълби

“Домът може да създаден да живееш, но също така има нужда и от кръвоснабдяване.” (Designed by DMVA Architecten)

10. Стоманената стълба във Вила Ла Рохе

“Френското архитектурно бюро Villa La Roche в Rochebaudin иска стълбище от увити в стомана стълби. (Дизайн на archiplein)

11. Магазинът на Барби в Шанхай

Вита стълба оградена от осемстотин кукли Барби. (Проектирана от Slade Architecture)

12. M Lofts

Заместникът на стълби е проектиран от удобство и функционалност. По отношение на функционлост стълбите са удобни, безопасни и пространствено ефективни. Откритите страни на стълбите осигуряват достатъчно добро и  лесно за хващане място. (Дизайн на nC2architecture)

13. Стълбите на университет в Ню Йорк

“Цялостното интериорно обновяване на ъгловата сграда от 1890 година на площад Вашингтон 5, която се използва от катедрата по философия в университета в Ню Йорк организира новите пространства около светлината и феноменалните материални обекти. Новите парапети на стълбите обхващат всички 6 етажа на сградата вертикално с частична пропускливост за светлината и сенките, което се променя с всеки сезон.  Призматичният слой е допълнително сложен от южната страна на стълбището, където са прозорците, които понякога пречупват слънчевата светлина и се получава истинска дъга.” (Дизайн от Steven Holl Architects)

14.  Стълбище – библиотека

“Ограничени от пространството, ние  споменахме на клиента си идеята за стълбище – библиотека, понеже той много обича библиотеките, а така щеше да успее да се оформи една забележителна библиотека – стълбище, в което стълбите са от английски дъб, а полиците са напълно запълнени с книги.” (Дизайн на Levitate Architects)

15. Стълбище – панделка

“Концепцията на деликатните панделки беше избрана предвид откритата позиция на стълбището във всекидневната на къщата. Стълбището е структурирано от 10 mm тънки метални ленти.  Чифтове от прилежащи стъпала се свързват посредством външната си страна и образуват форма, захваната със скоба за стената като котва. Всяка от скобите е конструирана като твърда рамка. Най-високото стъпало обикновено е носещото, докато напрежението е пренесено посредствено по-ниските стъпала. ” (Дизайн HSH Architects)

16. Стъпала Годзила

“Специфичните пространствени ограничения, заедно със светлината, проникваща през скритите прозорци, придава усещане на безкрайност.” (Дизайн от Chae-Pereira Architects)

17. Стълба, направена от дъски за скейтборд

“Това една стълба, която направих за нашето училище по скейтборд. Алиминиевите греги са солидна основа и дъските бяха направени по поръчка с еднакъв размер. Трябва да видите изражението на лицата на учениците, когато трябва да слязат към сутерена.” (link)

18. Стлбище в Нортхемптън

Скулптурно стълнище със стъкло и дървени детайли. (Дизайн от Philip Watts)

19. Таван F27

“Цонцепцията “Бяло или черно“ е лайт мотивът на радикално новия дизайн за модерен апартамент в северен Грац. Модерна архитектура трансформира двуетажният апартамент, построен през 1990 година в мултифункционало местенце, което да може да служи като дом и като офис. Докато собствениците виждат апартамента като перфектно съчетание от фукнионалност и екстравагантен дизайн, някои гости го възприемат като строго.” [2] (Дизайн от Schlosser und Partner)

20. Стълба – склад

Идеен начин да се използва пространството под вашите стълби. (Дизайнер: неизвестен)

21. Стълбище и пързалка в комбинация

“По желание на неговите деца лондонският архитект Алекс Михаелис  минтира пързалка до стълбите в новата си еко къща на мечтите.” [3] (Дизайн от Alex Michaelis)

22. Къщата на Нациолания Олимпийски Комитет

“Това творение представя идеята на динамичността в спорта с абстрактната композиция от стълбище и рецепция. Първият обект, който срещате, е интровертираща плоскост с безкрайна фисура, а след това виждате екровертитана стълба – като отворена част на Олимп, където върхът среща своята рефлекция, сякаш сремежът им никога не спира, така че няма граници за човешкия напредък.” (Дизайн от Architects of Invention)

23. Екстремни стълби

Дизайн от Sabina Lang and Daniel Baumann

24. Дървени стълби

“Страхотна стълба за Училището по изкуства, обхванати от ламинирано дърво. Някои от дървените стълби са боядисани, добавяйки допълнителна динамика.” (Дизайн от Tetrarc)

25. Спираловидни стълби

“Погледано отгоре надолу и отдолу нагоре, структурата от дърво представя контраст и промяна от фина дървена текстура спрямо нормалния ритъм на нормалния дизайн на стълбите.” [4] (Дизайн от Patrick Jouin)

2 Коментари

  1. Страхотно!Много идеи! Търся архитект с нестандартно мислене!Ако може за малко пари.Искам да си построя къща .

  2. Здравейте.Цените на стълбите номер 24 и 25 какви са?

LEAVE A REPLY