Кои навици пречат на продуктивността

0
5739
Кои навици пречат на продуктивността

Независимо дали си даваме сметка, или не, лошите навици са пряко свързани с много неща, в това число и с нашата продуктивност в работата. И въпреки че не е лесно да се отървем от лошите навици, с малко повече желание и воля всичко е постижимо. Ако сте осъзнали, че продуктивността ви не е на ниво, значи е време да се вземете в ръце и да се опитате да преборите онези навици, които са виновни за това.

Телефонът – враг номер едно на нашата продуктивност

Навикът да посягаме към телефона през пет минути е може би враг номер едно на нашата продуктивност. Причината е, че по този начин отвличаме вниманието си от задачите. Ако искаме да спрем да се разсейваме, трябва да се постараем да потиснем желанието си да посягаме към телефона просто за да проверим дали имаме ново съобщение, имейл или известие. За целта е добре да изключим звука или да държим телефона по-далече от нас.

Вършите няколко неща наведнъж

Обикновено, когато вършите няколко неща наведнъж, нито една от задачите не е изпълнена качествено. Необходимо е да обръщате достатъчно внимание на всяко нещо, с което се захващате. За да сте по-продуктивни, можете да свършите еднотипните задачи една след друга. Например, отделете един час, за да проверите накуп писмата в електронната си поща и да им отговорите. По този начин ще бъдете доста по-продуктивни и ще се разсейвате по-малко, отколкото когато проверявате всеки имейл в момента на получаване и след това се връщате към задачата, от която сте се откъснали.

Опитвате се да работите в непродуктивна среда

Всеки има нужда да се съсредоточи, за да бъди максимално ефективен на работното място, независимо дали то е в офис, в някое кафене или у дома. Продуктивността ни може сериозно да пострада, ако има хора, които говорят или непрекъснато влизат и излизат от помещението, където сме се настанили. Спокойната обстановка е от ключово значение. Тук е моментът да се отбележи, че някои хора работят по-добре на музика, но пък ако включите телевизора, дори на музикален канал, има голяма вероятност да му хвърляте по едно око от време на време и така да се разсейвате. Затова стойте далече от дистанционното и избягвайте пренаселените места, защото изпълнението на задачите ще ви отнеме двойно повече време.

За да се справим с лошите навици, първо трябва да си дадем сметка кои са те. След това, с известни усилия от наша страна, можем да повишим продуктивността си в пъти и така да се сдобием с повече свободно време, което да посветим на всякакви странични занимания, доставящи ни удоволствие.

LEAVE A REPLY