Мъж постои приказен дом за семейството си само за £3,000

16
10307
Мъж постои приказен дом за семейството си само за £3,000

Поне веднъж всеки от нас се е замислял, дали няма някой да му почука на вратата и да го пита не иска ли да му даде една торба с пари, за да си построи къщата на мечтите. Често се възпираме от желания за къща извън града, защото си мислим, че е прекалено скъпо и непосилно за поддръжка. Обратно на всеобщото мнение Симон Дейл, семеен мъж от Уейлс, Великобритания, решили да докаже обратното. Интересувайки се от пасивни къщи и еко строителство той построил за себе си и семейството си един приказен, топъл и уютен дом. Най-интересната част от тази история е, че цялата къща му е струвала само  £3,000, което е около 7600 лв! Бихте ли могли да си представите по-уютна и приветлива входна врата? Мъж постои приказен дом за семейството си Мъж постои приказен дом за семейството си Като причина да си построи собствен дом, Симон дава следните две причини: Забавно е да живееш в дом, който сам си построил. Следвайки мечтите си, душата ни оживява. Като втора причина посочва, „че земните ресурси са значително намалели и нашата планета е в екологична катастрофа“, ако имате желание бихте могли да прочетете цялата му изповед тук. Симон е и фотограф, както можете да видите от снимките, доста талантлив при това.

Мъж постои приказен дом за семейството си
Снимката горе е красива гледка от друг дом, за който Симон е помогнал да бъде построен. Инструментите, които ползва са наистина много прости. Използвал е резачка, за да разреже 30 малки дървета – без големи пораснали дървета. Използва инструменти, които да ползват собствената му енергия като лопата, длето и чук. И въпреки това, му отнема само 4 месеца за да построи този приказен дом.
Мъж постои приказен дом за семейството си
Къщата е построена от дърво, камък и чамов покрив. Има камина и соларни панели за електричество. Повечето материали които използва са възобновими и ремонтирани уреди. И крайният ефект е поразителен – креативен, артистичен, елегантен и уютен дом – с две дум, магичен. Най-удивителното е че не му отнема години опит и проби. Той не е нито архитект, нито инженер. Започва от скици и стига то този вълшебен дом. За Daily Mail казва:

Да направиш такъв дом е много забавно и ти позволява да създадеш и да се наслаждаваш на нещо, което е част от теб, а не както става в повечето случаи – масови произведени кутийки, проектирани за максимум печалба на строителната индустрия.

Мъж постои приказен дом за семейството си Той изкарва късмет и със земята – парчето на което строи му е било дадено в замяна на охрана.

Мъж постои приказен дом за семейството сиМъж постои приказен дом за семейството си
Мъж постои приказен дом за семейството си
Саймон Дейл , съпругата му Жасмин и техните две деца пред своя дом, 4 месеца след стартирането на строителството. Тези и още снимки може да намерите на сайта на Симон Дейл – http://simondale.net.
Вниманието към превръщането на дома екологично чист простира до компост тоалетна, използването на слама върху пластмасов слой за изолация, и хладилник, който се охлажда с въздух, който тече под фундамента на дома. Циментът е високо въглероден емитер, така че вътрешните стени са завършени с гипсова мазилка вместо циментова мазилка.

Мъж постои приказен дом за семейството си

Сега Саймън е поканен да строи и други домове за Lammas Project, и организации за ниско-бюджетни сгради. Фокусът е не само върху самите къщи, но също и в засаждането на дървета, градините и връщане към природата като цяло. Ето как той гледа върху своя дом и Lammas Project:
Тази къща е част от природосъобразния живот. Този начин на живот е живот хармония между нас и природата, правейки прости неща и използвайки подходящото ниво технология. Този тип от бюджетни къщи от естествени материали са с предимство не само заради своята устойчивост, но и заради достъпната си цена, която позволява на хората да водят по-прост и природно съобразен живот.

Не мога да си представя по-уютен, привлекателен и годен за живеене дом от този. Това може да бъде вълна от къщи на близкото бъдеще. За повече информация за Саймън, синовете му, плановете и скиците може да посетите – A Low Impact Woodland Home.

16 Коментари

 1. Хубава статия, интересна , но не е лошо да си редактирате написаното . Грешки от рода на “ плановете и скъците“ , „почука на вратат “ , “ с две дум, магичен“, „Повечето материли“ и така нататък , и липса на запетая на някои места, говори най-малкото за немарливост и невнимание.

 2. Чудесен дом наистина. Мисля си ,че ако е в България ще кажат, че е незаконно без план и одобрение от общината. И ако не е човек на някой , ще му го бутнат. Пък тия англичани как му се радват. като гледам може и да забогатее от идеята си. Е ,времена ,е държави…..

 3. A mechka sere li v gorata 😀 😀 😀 samo nz kade sa im banite i toaletnite 😀
  v samoto na4alo kato gi vidqh mladite i malko mrusni mi se storiha i eto na sled pregled na 4erteja 😀 nema banq ! 😀

 4. Да красив и екологично чист, точно толкова са красиви и глинените къщи в България.

 5. lichno na men tova neshto ne mi haresva – ne jiveya v srednovekvieto nit sym poddryjnik na ekolgiyata kyshtata e prekaleno elementarna i ne mi dopada

 6. Сайтът има нужда от редактор. Има правописни и смислови грешки в статията.

 7. откраднал е идеята от Толкин 😀 Много „Хобит“ е гледал…

 8. A бе, хора, домът е хубав, красив, две мнения по въпроса НЯМА! ПРОБЛЕМЪТ Е, КАТО ОТШЕЛНИК ли ще живее там??? А какво ще стане с децата му, без приятелчета, с които да си играят, без училище, детска градина, болници и т.н. САМО С КЪЩА В ГОРАТА Н Е С Е Ж И В Е Е !!!!!!

 9. Статията е интересна, но пълна с правописни и пунктуационни грешки, което е недопустимо…..

 10. Как с екологични и подръчни средства ще си направи изолация от влагата?? Нещо тази почва не ми харесва…каква влага ще просмука,какво чудо,пък и децата малки 🙁

 11. Боре опитвам се да ти изпратя къщата! Целувки ! Тамара

 12. Прекрасна идея!
  Без да съм запознат с подробностите харесвам също и външния вид на къщата. Но само до тук.
  Някои българи строят къщи за по-малко пари и всеки от нас ги вижда, но дили е законно това?!
  Нали знаете, че нямаме право просто да отидем в една гора и с резачката да отрежем 30 дървета. Или като гореспоменатите сънародници да минем през някоя вилна зона и от едно място да си набавим цигли, от другото входната врата, оградата, дуграма или тухли и т.н. Това е незаконно. Може би в Уелс, Великобритания е прието да строиш където си поискаш и както си поискаш, но в България е незаконно да строиш, ако нямаш проект, подписан и подпечатан от редица хора -архитект, строителен инженер, проектант по вода и канал, по електро част и т.н. И нека бъдем реалисти не вярвам с чук и длето да си измайсторил соларните панели за производство на електричество, а всеки който се е интересувал от това знае, че 3000 лири най-често не стигат само за тях.

 13. Тази къща е уникална и поздравявам мъжа, който е решил да остави подобна следа след себе си.Вярвам, че неговите деца също ще я поддържат когато пораснат и дори ще правят подобни къщи и за техните деца.Всичко изглежда много уютно и приятно.А цената, за която са постигнали всичко това е зашеметяваща.Смятам, че и тези, които имат милиони биха завидели.Ако патентова идеята си ще стане богат.

LEAVE A REPLY