От студентите за бежанците

<!--:BG-->От студентите за бежанците<!--:-->

От студентите за бежанците

Няма коментари за От студентите за бежанците

Не е необходимо да се прибавя излишен патос на действие, което говори само по себе си, нали? Не мога обаче да не се сетя за уникалния текст на онази песен на Емил Димитров, в която се пее:

Ако си дал на гладния
дори трохица хляб от своя хляб.
Ако си дал на скитника
дори искрица огън от своя огън.
Ако си дал на милата
от своето сърце.
Ако си дал на чуждите
живот от себе си.
Ако си дал, ако си дал,
ако си дал от себе си,
не си живял, не си живял на празно.

kashonИ така говоря за вчера, 28 октомври, когато текстът на песента стана реалност и аз имах честта да бъда част от това добро дело. Ситуацията в Ректората на Софийския университет и в момента е нажежена. Има мнения ЗА и КОНТРА. Има обаче неуспорими факти, които нямат нужда от тълкувание!

Всички знаем, че студенти окупираха Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Който желае, знае също и колко хора ги подкрепят не само морално, но и с продукти, защото много са тези, които спят в Аула 272 в Ректората. Граждани носят на будните младежи хранителни продукти, лакомства и хигиенни средства.

Решили, че имат повече от хляба и другите продукти, с мен се свърза една от студентите – Катя Ковачева, с която се познаваме покрай другите инициативи на ИДЕЯ В ДЕЙСТВИЕ и с която ни запозна форум КЛЮЧ. Тя сподели, че студентите, окупирали Ректората на СУ, са решили да дарят, дарените им от гражданите продукти, които обаче няма да могат да използват в срока им на годност, на нуждаещите се бежанци. Нямах нужда от въпроса дали искам да участвам в тази благородна идея и веднага я превърнахме в една идея в действие, типична за всички обикновени идеи, които по принцип осъществяваме.

Katya 1След няколко телефонни обаждания и с помощта на групата във facebook „Приятели на бежанците“ разбрахме, че огромна нужда от продукти изпитват бежанците, настанени в лагера във Военна рампа. На призива ни за доброволец, който да вземе и превози дарението до тях, се отзова Николай Панайотов. С комендант Джоранов от Военна рампа ме свърза Цветко Цанковски и организацията беше направена за броени минути. Нека обясня, че в лагера там са настанени 800 бежанци. Дарението, което можеха да направят студентите от дарените им хранителни продукти се изразяваше в 20 хляба, няколко кутии шоколадови вафли и няколко четки и пасти за зъби. Никой не се опитваше да нахрани 800 човека с 20 хляба. Студентите просто искаха да споделят с нуждаещите се бежанци това, което сами бяха получили като дарение от хора, подкрепящи действията и каузата им. Тук падаше акцентът! В съзнанието ми отново изплува онази песен на Емил Димитров…

Predavane 1

За да не се създава ненужно напрежение, комендант Джоранов ме увери, че продуктите ще бъдат раздадени заедно с друго дарение. Дарените хляб, сладки неща и четки и пасти за зъби бяха предадени на комендант Джоранов в присъствието на преводача на бежанците още същата вечер. Лицата им сами говорят за емоциите, които ги вълнуват!

Това е! Едно голямо БЛАГОДАРЯ мога да кажа само! Няма нужда да коментирам повече. Исках просто да споделя фактите. А когато фактите говорят и боговете мълчат, нали?

Related Posts

Остави коментар

ИДЕЯ В ДЕЙСТВИЕ

Мисията на фондация „Идея в действие“ е да насърчава социалната ангажираност и отговорност на българското общество, като подпомага децата в институциите, учениците, възрастните хора, студентите, младежите и българите в чужбина да намерят своето място под слънцето – да виждат положителната страна на живота, да подаряват усмивки и да живеят в хармония с различните и света около себе си. Ние подкрепяме културата и традициите, но се стремим към приемственост и модерно общуване в развиваща се Европа.

А ти имаш ли?

Back to Top