Ползите от редовен масаж в натовареното ни ежедневие

0
4796
Ползите от редовен масаж в натовареното ни ежедневие

Всеки ден по време на десетки предавания по телевизията разни специалисти ни обясняват колко нездравословен начин на живот водим – работа, стрес, вредни храни, недоспиване, и как ако продължим така последствията ще са необратими. И ни препоръчват всякакви знайни и незнайни медикаменти, които по никакъв начин не оказвали вредно влияние върху организма. А истината е, че използването на каквото и да е, постигнато по химичен път, дава неблагоприятен ефект.

Има обаче един простичък метод, с който можете да замените всичко това и който да ви въздейства благоприятно както психически, така и физически. Става дума за масажът. Специалисти отдавна са доказали, че само един път на седмица качествен масаж е достатъчен, за да регенерират тялото и духа ви.

Сред ползите от редовен масаж са още и:

Подобряване на съня

Всеки работещ човек знае, че добрият сън е може би най-важният фактор за добър тонус и добро здраве. Но въпреки това, голям процент от хората все не намират време, за да спят достатъчно. Ако и вие сте от тях, тогава горещо ви препоръчваме да посещавате професионален масажист поне два пъти в месеца – масажът влияе върху делта вълните на мозъка – именно онези, които контролират дълбокия сън, и така подобряват качеството му.

Намаляване на стреса

За стреса можем да кажем, че е епидемията на 21-ви век. Почти няма човек, който да може да го избегне. Но поне можем да го държим под контрол. Едно световно изследване показва, че редовният масаж намалява нивото на кортизол в организма, който се увеличава при стресови ситуации.

Засилване на имунитета

Още от деца родителите ни ни учат, че нищо не може да пребори силната имунна система. И това наистина е така – колкото тя е по-силна, толкова организмът ни е по-здрав и не е предразположен към зарази и болести. А пък дори и да се разболеете, високото ниво на бели кръвни телца ще ви помогне да се преборите със заболяването доста по-бързо и леко. А масажът спомага за стимулирането на лимфата и за нейното увеличаване.

Успокояване на болката в мускулите

Специалисти препоръчват масаж на всички хора, които работят пред компютър и им се налага по повече от 2 часа на ден да стоят на стол. Това често става причина за поява на остра болка във врата и раменете, която постепенно се превръща в хронична. Редовният масаж може да предотврати тези последици.

Облекчаване на главоболието и болките в тялото

Отдавна е доказано, че има точки по тялото ни, които въздействат върху всички вътрешни органи и зони и намаляват напрежението, възникнало в тях. За това редовни масажни терапии се препоръчват на хора с хронична мигрена или болки в гърба, кръста и краката.

Понижаване на кръвното налягане

Над 30% от възрастните хора по света страдат от високо кръвно. И ако не се вземат мерки, това може да доведе до инсулт или инфаркт. За да се предпазите от тези крайни състояния, просто ходете поне два-три пъти в месеца на масаж – той ще спомогне за подобряване на кръвообращението в организма и ще отпусне тялото, което намалява налягането на кръвното.

Справяне с депресия и безпокойство

Днес процентът на хора, които са склонни да изпадат в депресивни състояния или да страдат от хронично безпокойство, все повече нараства. За всички тях имаме добра новина – по време на масаж се лекува не само тялото, но и мозъка ни – мислите и тревогите по ежедневните проблеми моментално изчезват. Просто редовният масаж е почивка и за ума!

Както сами виждате, спектърът, в който масажите оказват оздравителен и облагородяващ ефект върху телата ни, съвсем не е малък. А дори обхваща някои доста сериозни медицински състояния, за лечението на които иначе ще са ви нужни голям брой вредни медикаменти. Точно заради това не бива да оставате изненадани и от големия интерес и нарастващата популярност на масажите през последните години у нас – стремежът на хората по здравословно лечение и начин на живот никога няма да престане. Така че се колебайте, защото клишето, че здравето е най-важно, няма как да остарее!

LEAVE A REPLY