Следващото читалище е…

Следващото читалище е…

Следващото читалище е…

Няма коментари за Следващото читалище е…

Цяла неделя описвах и опаковах книги и мислих – кое ще е следващото читалище, което ще зарадваме заедно с всички дарители в „Новият дом на старите книги“. Много вдъхновяващо чувство и много заразително настроение е това опаковането на книги и списания…

Като в една работилница за мечти, надежди и усмивки! Опаковах радост и вече знам посоката, в която ще поеме първата пратка.

В последните месеци, след като вече бях обявила инициативата „Новият дом на старите книги“ в групата на Българските читалища в най-популярната социална мрежа, не спирам да получавам запитвания от различни читалища в страната. В повечето случаи това са библиотеки към читалища в малки градове или села, които не са били одобрени за целева субсидия от Министерство на културата. Сблъсквам се с различни истории, запознавам се с дейностите на самодейните групи и научавам повече за читателите и техните потребности.

И така още на 3-ти октомври получих едно много мило запитване от читалище „Отец Паисий 1928“ в село Витановци, общ. Перник. Госпожа Татяна Цонева, която представлява читалището, накратко споделяше за рушащата се сграда, която вече е ремонтирана и след земетресението през месец май миналата година. Пишеше ми за наследството от около 5000 тома стара и до голяма степен морално остаряла литература, която не може да посрещне нуждите на децата, младежите и възрастните, които търсят актуални заглавия. „Ще съм безкрайно щастлива, ако успея да зарадвам нашите читатели с интересни и годни за ползване книги!“, казва още тя. Речено – сторено!

Няколко месеца по-късно, но с голямо удоволствие се свързах с Татяна Цонева и реакцията й все още беше така неподправена и топла. Радостта и вълнението в гласа й можех да усетя през целия ни телефонен разговор, което много ме трогна. Тя ми разказа за подготовката на групата им за автентичен фолклор на обичая Бабинден, а и ми каза, как са се намръзнали, но „за здраве“ на традиционната „Сурва“ на 14-ти януари, когато според традицията, сурвакарите обикалят селото цяла нощ. Толкова ми стопли сърцето с този непринуден разговор.

Ето това е читалището и това са читателите, които ще се зарадват на около 250 броя книги и списания на различна тематика, език и жанр. Децата ще могат да четат любими книжки, а по-големите ще могат да си помогнат за училище. Родителите им, бабите и дядовците пък ще имат възможност да се разсеят от всекидневните си задължения с приятно или полезно четиво.

Пратката ще бъде доставена от курирска фирма ЕВРОПЪТ 2000, на които благодаря безкрайно!

Related Posts

Остави коментар

ИДЕЯ В ДЕЙСТВИЕ

Мисията на фондация „Идея в действие“ е да насърчава социалната ангажираност и отговорност на българското общество, като подпомага децата в институциите, учениците, възрастните хора, студентите, младежите и българите в чужбина да намерят своето място под слънцето – да виждат положителната страна на живота, да подаряват усмивки и да живеят в хармония с различните и света около себе си. Ние подкрепяме културата и традициите, но се стремим към приемственост и модерно общуване в развиваща се Европа.

А ти имаш ли?

Back to Top